donderdag 1 maart 2012

Ding 21

Web 2.0 en de toekomst van archievenIk heb een aantal filmpjes bekeken. Zo ook de presentatie van Christiaan van der Ven tijdens de studie-archief 2.0 dag.
Tijdens de module “beschikbaar stellen” die ik ook bij Christiaan van der Ven gevolgd heb, hebben wij daar ook uitgebreid over gesproken en gediscussieerd.
Het leuke hiervan is dat je in een groep met mensen zit die uit allerlei verschillende grote en kleine archiefdiensten komen. Het ene archief is daar al verder in gevorderd dan het andere. Tevens hebben we ook een bezoek aan verschillende archieven gebracht en gezien hoe het er daar aan toe ging.
In Amsterdam zie je dat alles heel erg open is, en mensen even binnen komen wippen onder het boodschappen doen of tijdens het uitlaten van hun hond. Er staan voldoende computers waar de bezoeker digitaal alles kan opzoeken. Het papier is op enkele kaartenbakken na totaal verdwenen. Zo ook bij het BHIC waar al niets meer aan papier te vinden is op de studiezaal.
Gisteren vertelde ik nog aan een bezoekster (die haar broodje nuttigde terwijl ze de bouwvorderingen op de webcam bij de receptie bekeek) hoe de studiezaal er in ons nieuwe pand uit zou gaan zien. Vol afschuw hoorde ze mijn verhaal aan en vroeg hoe ze dan moest “bladeren”, “ruiken” en “voelen”. Digitaal, Whaaaaaaaaaaah. Mevrouw had thuis niet eens een computer….. Tja, voor deze mensen kan het wel eens heel erg moeilijk gaan worden.
Misschien is het een idee om deze mensen een soort cursus (23 archiefdingen voor bezoekers) aan te bieden over het hoe en wat in ons digitale archief.
Zelf ben ik ook in de 1.0 tijd begonnen, en er is nadien een wereld voor me open gegaan. Je hoeft in principe de deur niet meer uit, dus ook geen dure treinkaartjes meer om even iets in Tresoar op te zoeken. De mensen moeten wel even een omschakeling maken, en dat kan voor de “ouderen” onder ons wel eens heel gaan moeilijk worden. Maar ja, je moet toch met de tijd mee gaan…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten