dinsdag 17 januari 2012

Ding 7

Mashups en Creative Commons,

Na Flickr ontdekt te hebben is het tijd om verder op ontdekkingsreis te gaan en te gaan spelen met de Flickr mashups. Mashups worden gemaakt door de zogenaamde enthousiastelingen via API 's (Application Programming Interface). Mashups zijn toepassingen waarbij gegevens van de ene site gebruikt worden in de andere.....

Color Fields Colr Picker 
Is een leuke "mashup"waar je kunt experimenteren met kleur.......

Findr Deze zoekmachine (d.m.v.tags) heb ik uitgebrobeerd, en met het woord "jaguar" krijg je 195.495 foto's te zien van zowel het automerk als de wilde dieren.

Spell with Flickr
Christmas Sparkle letter E letter A Lego Letter N N rubber stamp handle letter Y
Een erg leuke bezigheid............

Flickr wordt veel gebruikt door archieven. Zelf zoek ik regelmatig op http://www.genealogiedomein.nl/ , daar wordt je ook doorgelinkt naar Flickr om de scans van de aktes te kunnen bekijken.
Ik heb ook nog even op "zoekplaatjes" rondgekeken, maar helaas geen bekende plaatjes kunnen ontdekken. Deze sites vind ik erg nuttig, omdat het publiek mee kan helpen om de puzzel op te lossen. Tevens kun je er zelf foto's met een zoekvraag aan toevoegen.
Géén "all rights reserved", maar met Creative Commons kan de hele wereld gebruik maken van elkaars materiaal.

 

Op Flickr kun je zelf bepalen welke rechten er op jouw foto's van toepassing zijn.

Om de rechten te vinden voor het gebruiken van de foto's klik je op License (in het rechtermenu naast de foto's), zo kun je ook elke door jezelf geplaatste foto zelf instellen:

 Set a license for this photo
You can associate a Creative Commons license with your content if you wish, to grant people the right to use your work under certain circumstances. For more information on what your options are, please visit the Creative Commons website.
Note Don't forget to make sure that you have all the necessary rights and you won't be infringing on any third parties with any content that you license on Flickr. As per our Community Guidelines, accounts are intended for members to share content that they themselves have created.

Select the license



You can also set a default type of license for everything you upload into Flickr. Change your default here.

Om alléén te zoeken naar foto's met een CC licentie, kies je naast het zoekveld voor ''advanced search",
Hieronder vind je een vakje die je aan kunt vinken!


Use this field to search for Creative Commons licensed content

Tip: Find content with a Creative Commons license. Learn more...



    
    

Verder heb ik zelf nog wat leuke "mashups" ontdekt.
Ontwerp je eigen behang, of maak een Pop Art Poster of Billbordposter van jezelf!
(ga ik ook zeker doen, hihihihihi)
En wat al wat bekender is: plaats je eigen foto op de cover van een magazine, maak een puzzel, kalender enz. Eigenlijk lijkt het wel een beetje op "Greetz", waar je ook met een foto je eigen kaart kunt ontwerpen met kaders en leuke achtergronden, of ze op een billboard plaatsen tegen de gevel van een wolkenkrabber in New York.

2 opmerkingen:

  1. Ha Nellie, zou je de titel van je weblog willen veranderen. Cybernellie lijkt me veel beter en ik heb je met die titel ook opgenomen in het lijstje van deelnemers aan 23 Archiefdingen.
    De titel zoals ie nu is, geeft teveel verwarring.
    Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen